Misteri i vdekjes së Vincent Van Gogh

Vdekja e Vincent van Gogh ndodhi në mëngjesin e 29 korrikut 1890, në dhomën e tij në Aubouge Ravoux në fshatin Auvers-sur-Oise në Francën veriore. Mendohej se piktori holandez kishte qëlluar veten në moshën 37 vjeçare. Ai madje e rrëfente atë në shtratin e vdekjes së tij.

Për vite me radhë të gjithë e fajësuan shëndetin e tij mendor. Në korrik të vitit 1890, pasi kaloi gati një vit në azil ku edhe pikturoi shumë nga pikturat e tij më të njohura, pësoi edhe errësim të emocioneve të tij. Një ditë çdo gjë dukej se ishte mirë dhe dërgonte letra optimiste familjes së tij. Një ditë tjetër ai kujtonte të gjitha vuajtjet e mendjes dhe shpirtit të tij.

Më 29 korrik 1890, Van Gogh u kthye në han ku jetonte, pas mbrëmjes, ndoshta rreth orës 21:00, duke mbajtur stomakun. Familja që zoteronte hanin ishte e shqetësuar për gjendjen e tij dhe e pyeti nëse gjithçka ishte mirë. Van Gogh filloi të përgjigjet me vështirësi, “Jo, por unë kam …” ndërsa ai u ngjit në shkallët deri në dhomën e tij. Kur pronari e pyeti nëse ai ishte i sëmurë, Van Gogh i tregoi atij një plagë afër zemrës së tij duke shpjeguar: “Unë u përpoqa të vras veten “. Gjatë pasdites, ai kishte qëlluar veten me një revolver. Pas dy ditësh ai vdiq.

Të gjitha “llogaritë e hershme” të vetëvrasjes së Van Gogh bazohen në dëshminë e një personi: Adeline Ravoux, vajza e pronarit të Inn Ravoux. Adeline ishte 13 vjeç në atë kohë. Ajo nuk fliste për këtë deri në vitin 1953. Ajo më së shumti kanalizoi tregimet që babai i saj, Gustave, i kishte treguar asaj gjysmë shekulli më parë. Por historia që tregonte ndryshoi me secilin tregim.

Pas 120 vjetësh kjo histori është vënë në pikëpyetje. Dy autorë fitues të çmimit Pulitzer, Steven Naifeh dhe Gregory White Smith, pretendonin që Van Gogh ishte qëlluar, ndoshta aksidentalisht, nga një nxënës 16-vjeçar. Në biografinë e tyre të vitit 2011, Van Gogh: Jeta , treguan natyrën e plagës së plumbit, marrëdhëniet me vëllanë e tij Theo, si dhe një letre të gjetur në xhepin e tij, gjë që ishte tepër optimiste për dikë që dëshironte të bënte një vetëvrasje. Dhe kjo nuk ishte një letër vetëvrasëse – ishte një letër që ai kishte dashur të ia dërgonte vëllaut të tij.

Ka edhe disa fakte të tjera që nuk përputhen. Asnjë nga llogaritë më të hershme të të shtënave – ato të shkruara në ditët menjëherë pas ngjarjes – përmendën vetëvrasjen. Ata vetëm thanë se Van Gogh kishte “plagosur veten”. Askush nuk e dinte se ku do të kishte marrë një armë; askush nuk e gjeti atë armë, apo ndonjë nga sendet e tjera që kishte marrë me vete. Mjekët, nuk mundën të bënin asgjë për plagën e tij.

Historiani i artit John Rewald kishte udhëtuar në Auvers në vitet 1930 dhe kishte intervistuar vendasit kur vdekja e piktorit ishte ende nëpër gojë. Më vonë, ai foli me shumë njerëz, por vetëm një rast e bindi atë se kishte sjellë në dritë misterin e vdekjes së Van Gogh- një thashetheme që kishte dëgjuar nga vendasit: se disa djem të rinj kishin qëlluar aksidentalisht Vincentin. Djemtë kurrë nuk ishin kthyer në shtëpitë e tyre, sepse kishin frikë se po akuzoheshin për vrasje dhe Vincent zgjodhi t’i mbronte ata. Autorët e biografisë nga viti 2011 mendojnë se pasi u plagos për vdekje, Van Gogh e mirëpriti vdekjen dhe besoi se djemtë i kishin bërë atij një nder, madje disa nga fjalët e tij të fundit ishin: “Mos akuzoni askënd … unë kam kërkuar të vras ​​veten . ”

Misteri i vdekjes së Vincent Van Gogut nuk do të zgjidhet kurrë. Por për shumë kohë legjenda e sëmundjes mendore të tij që e bëri atë të krijojë të gjitha pikturat e madhërishme – dhe që e drejtoi kah vdekja e tij – do të mbeten.