7 përfitime për të mos u injoruar: Ja pse duhet të lexoni

Shumëkush mund të dëgjojë kohë pas kohe se si leximi është ushqimi i mendjes. Madje, ajo që njerëzit më të suksesshëm kanë të përbashkët është fakti që janë shumë të lexuar.
Por a keni pyetur ndonjëherë se pse kjo është kështu? Në vijim do të gjeni arsyet se pse leximi është i rëndësishëm.

  1. Stimulon mendjen – Studimet kanë treguar se nëse vazhdimisht stimulon mendjen, ngadalësoni progresin e sëmundjeve mendore, madje mund t’i parandaloni ato. Mbajtja e trurit tuaj aktiv dhe të angazhuar e pengon atë nga humbja e fuqisë duke e mprehur aftësinë e saj logjike. Truri, ndonëse një organ, funksionon shumë si një muskul – ju duhet ta ushtroni atë për ta mbajtur atë të shëndetshëm dhe të fortë.
  2. Fitoni njohuri – Çdo gjë që lexoni e mbush mendjen me informata të reja. Sa më shumë njohuri që keni, aq më mirë jeni të pajisur dhe aq më shumë jeni në gjendje të përballeni me sfidat që sjell jeta. Edhe nëse ndonjëherë do të humbisni gjithçka që zotëroni fizikisht, truri juaj ka një kapacitet të pakufizuar për ruajtjen dhe përdorimin e njohurive që keni fituar gjatë gjithë jetës. Perdoreni!
  3. Pasuroni fjalorin tuaj – Sa më shumë që lexoni, aq më shumë fjalë mësoni. Këto fjalë në mënyrë të pashmangshme e bëjnë rrugën e tyre në fjalorin tuaj të përditshëm . Fjalori i pasur është pikë bonus në shumë profesione. Studimet kanë treguar se ata që janë të mirë-lexuar, me fjalor të pasur dhe të informuar në tema të ndryshme kanë tendencë për të marrë promovime më shpejt dhe më shpesh se ata me fjalor normal dhe që nuk janë në rrjedhë me të rejat e kohës.
  4. Përmirëson kujtesën – Kur lexoni një libër, duhet të mbani mend një shumëllojshmëri të karaktereve, rrethanave, historive dhe nën-komploteve të ndryshme që enden në çdo histori. Çdo informatë e re krijon synapsë të rinj (rrugët e trurit) dhe forcon ato ekzistuese, të cilat ndihmojnë kujtesën.
  5. Përqendrim – Në botën tonë të çmendur të internetit, vëmendja tërhiqet në një milion drejtime të ndryshme në të njëjtën kohë, ndërsa ne përpiqemi të bëjmë njëkohësisht disa detyra. Studimet kanë treguar se në një hapësirë të vetme 5-minutëshe, personi mesatar do të ndajë kohën e tyre midis punës në një detyrë, kontrollimit të postës elektronike, bisedës me disa njerëz dhe duke mbajtur një sy në social media. Ky shpërqendrim shkakton ngritjen e niveleve të stresit dhe ul produktivitetin tonë. Ndërsa lexoni një libër, gjithë vëmendja juaj përqendrohet në të, duke bërë që pjesa tjetër e botës të bjerë, ndërsa ju zhytni veten në çdo detaj që shihet nga pikëpamja e një tjetri.
  6. Zgjeron imagjinatën tuaj – Historia e një libri do të thithë mendjen tuaj, në mënyrë që imagjinata juaj të fluturojë. Ndërsa lexoni, po ndërtoni imazhe të reja, fytyra, vende, ngjyra.
    Lejimi i mendjes tuaj për të eksploruar një botë të re letrare hap derën e ideve, temave dhe situatave të reja që mund t’ju bëjnë të mendoni se duhet provuar përvoja të reja.
  7. Zvogëlon stresin – Pa marrë parasysh se sa stres po kaloni në jetën tuaj personale apo kudo tjetër, duke lexuar një histori të mirë mund t’ju ndihmojë të merrni mendjen nga këto situata të vështira. Një roman i mirë mund të ndihmojë t’ju tërheqë vëmendjen. Shkurt thënë, librat ju lejojnë të relaksoheni dhe lironi çdo tension, sidomos nëse jeni duke lexuar një subjekt që ju intereson.